Circulaire Bouwinnovatie op Hanzehogeschool

Circulaire Bouwinnovatie op Hanzehogeschool: Samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven

Pieter Omlo, docent Built Environment en onderzoeker bij het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool, deelt zijn passie voor de gebouwde omgeving en circulair bouwen. Zo’n zes jaar geleden maakte Omlo de overstap van de architectuur naar het onderwijs en betrok zich bij de jongere generatie. In het studentenproject Circulaire Minerva Hub, onderdeel van het Nationaal Groeifonds, startte de samenwerking met Bork, ‘Dé koploper op het gebied van circulair slopen.’

 

“Er is de laatste decennia veel aandacht geweest voor de energietransitie, terwijl de grondstoffentransitie een net zo dringende kwestie is. De markt is bezig met een ontdekkingstocht, net zoals de consumenten. We weten wel dat we de verkeerde kant op aan het koersen zijn, maar sturen dat nog vrij weinig bij. Het idee dat de studenten van de opleiding Built Environment worden opgeleid tot ingenieurs die kunnen bijdragen aan het bijsturen van de huidige koers, motiveert hen en weerspiegelt zich in hun keuzes tijdens stages en na hun afstuderen,” vertelt Omlo enthousiast.

Circulaire Minerva Hub

“Een concreet voorbeeld van deze betrokkenheid is het project Circulaire Minerva Hub, onderdeel van het Nationaal Groeifonds. Het project hangt onder een groter programma van TNO, waar wij als Hanzehogeschool bij betrokken zijn geraakt. Dit innovatieve project richt zich op het circulair bouwen van een paviljoen op de Campus van materialen uit een gesloopt gebouw, waarbij samenwerking essentieel is om een ecosysteem te creëren en innovatie te stimuleren. Het project draait niet alleen om recycling, maar vooral om hoogwaardige herwaardering van grondstoffen en het maken van weloverwogen keuzes op de bouwplaats, zoals het maken van nieuwe kozijnen uit oud kozijnhout. Hoewel het de studenten veel tijd en inspanning heeft gekost en soms complex was, blijft de waardering voor hun inzet het allermooiste.”

“Het is fascinerend om te ervaren dat je in zo’n proces met Bork, een pionier op dit gebied, voortdurend nieuwe inzichten opdoet. Soms gebeurt dit zelfs door simpele vragen, wat de waarde van samenwerking met studenten benadrukt. Ze krijgen de ruimte om dieper op aspecten in te gaan dan wat commercieel haalbaar zou zijn. Deze aanpak is van onschatbare waarde in dit soort samenwerkingen.”

 

Toekomstperspectief

“Het project benadrukt de noodzaak van samenwerking in de bouwsector en het belang van bewustwording rondom circulaire principes. Het vernieuwende onderwijsmodel aan de Hanzehogeschool biedt studenten de ruimte om dieper op circulariteit in te gaan. Als het onderwijs de juiste inzichten blijft verschaffen, kan het bijdragen aan het versnellen van de transitie naar een circulaire bouwsector. Dan is het niet alleen een waardering voor je inzet, maar ook herwaardering van de grondstoffen”, sluit Omlo enthousiast af.

Gerelateerde artikelen

Heb je nog
een vraag?

Snelle reactie nodig? Stel je vraag via WhatsApp.
Geen haast? Stuur dan een contactformulier.