Circulaire demontage/sloop sporthal de Marsch en CBS De Kooi

Bork heeft in 2020 de opdracht gekregen om de sporthal De Marsch in Paterswolde en OBS + GZ De Kooi circulair te demonteren/slopen. De gemeente Tynaarlo heeft deze opdracht via RW Advies B.V. aanbesteed. De sporthal in Paterswolde bestond uit een tweetal hallen (groen en geel) met bijbehorende tribunes, kantine, kleedkamers, etc. De school in Eelde bestond uit een schoolgebouw inclusief een gymzaal.

Dit project in cijfers
20.000 m1
20.000 m1
20.000 m1
lamellen gedemonteerd en hergebruikt
1.300
1.300
1.300
plafondplaten gedemonteerd en hergebruikt
1.660 m1
1.660 m1
1.660 m1
m1 balkhout gedemonteerd en hergebruikt
97%
97%
97%
hergebruik van materialen en grondstoffen

Inventarisatie

Namens de opdrachtgever is een, door RW Advies opgestelde, materialeninventarisatie aan Bork overhandigd. Hierin staat wat mogelijk her te gebruiken is, dan wel te recyclen. Dit is gebeurd op basis van het 10R model. Materialen die we demonteren en geschikt zijn voor hergebruik bieden we aan in de markt. Voor de zakelijke markt is Bork aangesloten bij het platform Insert. Op dit platform worden op zakelijk gebied vraag en aanbod van circulaire materialen bij elkaar gebracht. Hier is een groot deel van de materialen die in de sporthal zaten op aangeboden en verkocht.

Demontage materialen

  • Houten lamellen en balken: Deze zijn handmatig gedemonteerd en opnieuw de markt ingezet;
  • Dakbedekking: Deze is gedemonteerd en vervoerd naar de organisatie van Roof2Road. Hier wordt de bitumen uit de dakbedekking ingezet voor het produceren van asfalt;
  • Staalconstructie: De constructie van de groene hal is gedemonteerd en vervoerd naar Stuifzand en wordt weer opgebouwd als een nieuwe hal;
  • Armaturen en TL-balken: Deze zijn gedemonteerd en vervoerd naar WeCycle die ze op een verantwoorde manier recyclet;
  • Zwaluwstaartplaten: Deze zijn gedemonteerd en zijn toegepast op de circulaire HUB in Hoogeveen;
  • Plafondplaten: Deze zijn gedemonteerd en vervoerd naar De Groene Waarden (Stichting Insert). Hier worden ze opnieuw gespoten en opnieuw in de markt gezet;
  • Klinkers: Een grote partij klinkers zijn verkocht aan een stratenmaker die deze opnieuw heeft ingezet. Een deel is bij op het terrein van de circulaire HUB gebruikt;
  • Sandwichpanelen: Deze zijn gedemonteerd en verkocht aan een bouwmaterialenhandel;
  • Dak uit Eelde (de Kooi): Deze is gedemonteerd en verkocht aan een bouwmaterialenhandel.

 

Houten lamellen en balken

Eén van de projecten die circulaire materialen uit de Marsch heeft overgenomen is De Bloeiplaats uit Groningen. ‘’De Bloeiplaats ‘Modernday Monastery’ is een veilige plek van rust en bezinning waar mensen zichzelf kunnen zijn en tot bloei komen.’’ Na goed contact met oprichter Esli hebben we een grote partij hout kunnen leveren wat de basis was van meerdere leveringen voor materialen. Naast een grote partijen houten lamellen en balken heeft Esli ook een partij sandwichpanelen gebruikt voor de bouw van het hedendaagse klooster.

Link naar website De Bloeiplaats

Om een inkijkje te geven in het klooster en de gebruikte materialen zijn we bij Esli op bezoek geweest. Bekijk hieronder de video:

Resultaat

De opdracht die Bork meekreeg bij de inschrijving was een realisatie van minimaal 80% hergebruik. Dit hebben wij vertaald in een inschrijving van 96% en uiteindelijk hebben we het project afgesloten met 97% hergebruik. Dit heeft Bork, na certificering van SKG-IKOB, het projectcertificaat circulair slopen van Bouw Circulair opgeleverd. Een mooi project waarin we onze circulaire skills hebben kunnen laten zien en we een tevreden opdrachtgever hebben.

Recente projecten

Circulaire demontage / sloop twintig woningen Sleen en Schoonoord
In november 2020 kreeg de Bork Groep de uitnodiging van Stichting Woonservice om in te schrijven op het slopen van 20 woningen. In de uitnodiging werd duidelijk dat het om een circulaire sloop ging. Door de rol die Stichting Woonservice heeft bij Drenthe Woont Circulair zijn zij anders gaan kijken naar sloop en bouw en hun rol in de bouwkolom. Daarom hebben zij gekozen voor een andere vorm van aanbesteden van de te slopen woningen.
Sporthal de Marsch en CBS De Kooi
Bork heeft in 2020 de opdracht gekregen om de sporthal De Marsch in Paterswolde en OBS + GZ De Kooi circulair te demonteren/slopen. De gemeente Tynaarlo heeft deze opdracht via RW Advies B.V. aanbesteed. De sporthal in Paterswolde bestond uit een tweetal hallen (groen en geel) met bijbehorende tribunes, kantine, kleedkamers, etc. De school in Eelde bestond uit een schoolgebouw inclusief een gymzaal.
Circulaire demontage school Ruinerwold
Bij Bork draait alles om het ‘nieuwe slopen’. Dit betekent dat wij niet alleen een gebouw of installatie weghalen, of demonteren, maar ook meedenken in het gehele bouwproces.
Renovatiesloop en asbestsanering Melkhal Enschede
Onze missie bij Bork is het zorgen voor een veilig en duurzaam gebruik van gebouwen. Vanuit die missie, en een prettige samenwerking rondom een sloopproject in het verleden, heeft de Rabobank ons de opdracht gegeven om de oude Melkhal aan de Raiffeisenstraat in Enschede klaar te maken voor een nieuwe invulling.