Circulaire demontage school Ruinerwold

Bij Bork draait alles om het ‘nieuwe slopen’. Dit betekent dat wij niet alleen een gebouw of installatie weghalen, of demonteren, maar ook meedenken in het gehele bouwproces. Zo draagt Bork bij aan een duurzaam en circulair gebruik van materialen in gebouwen. Wij zoeken dan ook continue naar de beste mogelijkheden om deze circulair te demonteren, zodat de vrijgekomen bouwmaterialen weer kunnen worden hergebruikt. De eventuele waarde van de gedemonteerde bouwmaterialen biedt ook profijt voor onze opdrachtgevers. Eind 2019 hebben wij volgens deze visie de 28ste school van het jaar gedemonteerd. Deze school stond aan de Burgemeester Buitenweg 8 te Ruinerwold.

Dit project in cijfers
12,68
12,68
12,68
ton (bitumen) dakbedekking hergebruikt
35,98
35,98
35,98
ton hout hergebruikt
1596,55
1596,55
1596,55
ton mengpuin hergebruikt

Inventarisatie en demontage

Voordat de daadwerkelijke demontagewerkzaamheden begonnen, hebben we een inventarisatie gemaakt van de materialen en grondstoffen die zich in de school bevonden. Aan de hand van deze inventarisatie heeft ons professioneel opgeleide team van medewerkers gezorgd voor de “oogst” van deze waardevolle materialen. Veel materialen konden zonder enige bewerking direct worden doorgevoerd naar nieuwe gebruikers voor een tweede leven.

  • De bestrating van de locatie is opgenomen en afgevoerd en wordt hergebruikt;
  • Houten gordingen zijn gedemonteerd en afgevoerd als gordinghout, deze worden hergebruikt in een nieuw te bouwen pand;
  • De dakisolatie van de school is gedemonteerd en verkocht aan één van onze partners als isolatiemateriaal.

 


Circulair slopen van een schoolgebouw


Circulair demonteren van een schoolgebouw in Ruinerwold

Hergebruik van materialen

Na de inventarisatie met betrekking tot hergebruik is er gekeken welke materialen en grondstoffen gerecycled konden worden.

  • De dakbedekking, gemaakt van bitumen, is verwerkt tot brandstof;
  • Betonnen elementen uit het gebouw zijn op onze eigen recycling locatie in Stuifzand verwerkt tot betongranulaat en betonzand. Deze worden als grondstoffen gebruikt voor het maken van circulair beton;
  • Overige stromen van bouwafval zijn waar mogelijk verwerkt tot grondstoffen via diverse kanalen. Bijvoorbeeld: hout als grondstof voor de spaanplaatindustrie en gebroken puin als grondstof voor de wegenbouw.

Zo hebben we bij dit project veel materialen en grondstoffen kunnen redden van de verbrandingsoven of stortplaats en hebben zij zo een tweede leven gekregen.

Bent u op zoek naar ruimte voor vooruitgang?

Wij onderzoeken graag samen met u de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. 0528 - 33 12 25