Update circulaire HUB

Met de lancering van onze nieuwe website zijn we ook gestart met onze blog over onze eigen circulaire HUB. In 2019 zijn we begonnen met de bouw van deze circulaire HUB op industrieterrein De Stadterij in Hoogeveen. We bouwen deze loods met het oog op de toekomst, omdat we samen naar een circulaire wereld gaan. Tijd voor een update, want er is veel gebeurd!

Circulaire- HUB en kapschuur

De eerste loods is gebouwd van veelal circulaire materialen afkomstig van onze eigen sloopprojecten. Daar waar dit niet mogelijk was hebben we gebruik gemaakt van materialen met hergebruikgarantie. Deze loods is inmiddels helemaal klaar en in gebruik. In onze vorige blog kan je lezen welke circulaire materialen we hebben gebruikt om de loods te bouwen. We kunnen beschikbare materialen hier opslaan indien deze niet direct afgezet kunnen worden op de nieuwe toepassingslocatie. Daarnaast slaan we materialen op waar we via Stichting Insert een nieuwe eigenaar voor zoeken. Groot voordeel van deze loods is dat het een dichte en droge loods is, waar we de materialen droog en achter gesloten deuren kunnen opslaan.

Tegenover de circulaire loods is inmiddels een kapschuur van 500 m² gebouwd. Ook hier hebben we de keuze gemaakt om circulaire materialen te gebruiken. Zo bestaan de wanden uit hergebruikte stalen kolommen met houten gelamineerde liggers die ertussen zijn geschoven. Eenzelfde soort liggers hebben we ook gebruikt bij het aanleggen van de verdiepingsvloeren van de circulaire HUB. De kapschuur zal ook worden gebruikt om circulaire materialen op te slaan. Deze kapschuur is aan de voorkant open wat het makkelijker maakt om materialen met grotere afmetingen op te slaan.

Een nieuwe ontwikkeling op het innovatiecentrum (locatie HUB) is het bouwen/monteren van het Waterstof Tiny House. In Hoogeveen bouwen overheid, regionaal bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samen aan een mobiel Tiny House op groene waterstof, volledig opgebouwd met duurzame en circulaire materialen. Het Waterstof Tiny House is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen, en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. En dan vraag je je natuurlijk af, waarom participeert Bork, de sloper, in een dergelijk project? De insteek is dat er gebruik wordt gemaakt van zoveel mogelijk hergebruikte (circulaire) materialen bij het realiseren van dit project. Uit onze diverse sloopprojecten halen wij prachtige materialen die gebruikt kunnen worden binnen dit prachtige initiatief. De montage gaat plaatsvinden op onze locatie! Dit is een logische en uitstekende keuze gezien het feit dat het Alfa College Hoogeveen dichtbij onze HUB ligt, we meer dan genoeg ruimte hebben voor deze montage en omdat de benodigde circulaire materialen op deze locatie aanwezig zijn.

Toekomst

Om klaar te zijn voor de toekomst blijven we binnen Bork ontwikkelen. Daarom hebben we een samenwerking met onder andere stichting NICE: Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie. NICE is bezig om de transitie van een lineaire naar een circulaire economie in Noord-Nederland te versnellen. Bij NICE werken studenten samen met een professioneel team aan vraagstukken uit de praktijk, waarbij ze onderzoek doen en verrassende oplossingen aandragen. Bork werkt op dit moment samen met een vijftal studenten die gezamenlijk drie onderwerpen onderzoeken:

  • De afzetmarkt voor hardhouten deuren;
  • De mogelijkheid tot een (sociale) werkplaats binnen onze HUB;
  • De waardepropositie van circulaire materialen voor interieurbouwers.

We ondersteunen dit omdat we zien dat deze studenten de collega’s van de toekomst zijn, ons voorzien van een frisse blik en ons aanvullen bij onze innovatieve werkzaamheden.

We willen graag een innovatiemilieu op deze plek creëren voor, en samen met, circulaire ondernemers en zoeken hier ook de samenwerking. We zien onszelf als een expert in het demonteren van materialen en zoeken de verbinding met partijen zoals: interieurbouwers, circulaire aannemers, en circulaire architecten die met deze circulaire materialen weer mooie dingen kunnen doen. In een circulaire economie zien we dat de grondstoffen en materialen steeds opnieuw gebruikt worden. Afval bestaat in deze economie bijna niet. Hier wordt veel over gepraat, de overheid wil honderd procent circulair zijn in 2050 en er worden veel plannen gemaakt. Bij Bork blijft het niet alleen bij praten en plannen maken, we laten ook zien dat we het waar kunnen maken.

Foto's van "De Stadterij'

Gerelateerde berichten

18 april 2024

Grip op grondstoffen en hergebruik

Lees meer
+
20 maart 2024

Circulaire Bouwinnovatie

Lees meer
+
02 september 2021

Eerste vlog online!

Lees meer
+