Earth Overshoot Day

Zaterdag 22 augustus was voor veel mensen de eerste dag van het weekend, de week zat er weer op. 22 augustus 2020 was ook Earth Overshoot Day. Wat betekent dit? Earth Overshoot Day is de dag van een bepaald jaar wanneer de mensheid net zoveel grondstoffen en voedingswaarden heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar kan opbrengen en kan verwerken.

De mensheid verbruikt meer grondstoffen dan de aarde kan teruggeven. Je zou het kunnen zien als een lening. We lenen de grondstoffen van de aarde, maar kunnen deze lening niet op tijd terug betalen. En elk jaar lenen we iets meer en tot op heden kunnen we nog steeds niet alles terug betalen. Onderzoekers zijn begonnen met het verzamelen van data in 1961 en rond 1970 hadden het we punt al bereikt waarop onze consumptie zo hoog lag, dat we het niet meer terug konden geven aan de aarde. Die datum is in de loop van de jaren steeds dichterbij gekomen. Zo was in 1995, 5 oktober Earth Overshoot Day. Vorig jaar, 2019, lag de datum op 29 juli. Door de corona crisis hebben we dit jaar met elkaar minder verbruikt en komt de datum op 22 augustus. De datum dit jaar is dus iets verder van ons vandaan, wat een positief gevolg is van de momenteel gaande pandemie. Maar we ontkomen er niet aan dat de datum van Earth Overshoot Day steeds dichterbij 1 januari komt te liggen wat betekent dat we steeds meer grondstoffen gebruiken, dan de aarde kan teruggeven. Wij als Bork nemen hierin onze verantwoordelijkheid en dragen letterlijk en figuurlijk een steentje bij om grondstoffen opnieuw te gebruiken.

Recyclen

Bork gaat hier op haar eigen manier mee om. Als organisatie werken we ernaartoe dat we zoveel mogelijk materialen op een verantwoorde wijze demonteren uit onze projecten. Dit met het doel om de materialen en grondstoffen terug te brengen in de bouwketen. In de bouwketen worden nu vaak nieuwe materialen gebruikt om te bouwen. Deze nieuwe materialen worden gemaakt van nieuwe grondstoffen die onttrokken zijn uit de aarde. Door de gedemonteerde materialen terug te brengen in deze bouwketen maken we de cirkel rond en hoeven we minder nieuwe grondstoffen te delven. Deze materialen bieden we vervolgens aan in de markt met als doel dat deze weer opnieuw worden gebruikt. Door deze grondstoffen en materialen her te gebruiken, worden er minder grondstoffen onttrokken aan de aarde. Bork is een expert in het demonteren van deze materialen en op deze manier probeert Bork, letterlijk en figuur, haar steentje bij te dragen aan de circulaire economie. Op deze manier maken we ruimte voor de toekomst en voor de nieuwe generatie.

Circulaire loods

Doen wat we zeggen. We hebben gezegd dat we letterlijk ons steentje willen bijdragen en hebben de daad bij het woord gevoegd. Bork heeft op het industrieterrein De Stadterij in Hoogeveen een circulaire loods gebouwd, ook wel de materialen HUB genoemd. Deze is volledig circulair opgebouwd waarbij voor het grootste deel gebruik is gemaakt van geoogste circulaire materialen uit eigen werken. Waar toch is gekozen voor nieuwe materialen, is er de garantie dat deze opnieuw kunnen worden geoogst en hoogwaardig kunnen worden hergebruikt wanneer de loods wordt gedemonteerd. Naast deze loods bouwt Bork een kapschuur met onder andere, circulaire gelamineerde liggers en hergebruikte zwaluwstaartplaten. Op deze locatie kunnen circulaire materialen worden opgeslagen ten behoeve van hergebruik.

Betonverwerking

In de bouwsector wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van beton. Beton bestaat uit drie hoofdproducten: zand, grind en cement. Bij deze drie grondstoffen wordt vervolgens water toegevoegd en door dit te mengen ontstaat er beton. Helaas kost het productieproces van beton veel energie en komt er veel CO₂ vrij. Dit komt omdat de grondstoffen verwarmd moeten worden, omdat bij hoge tempraturen de juiste mineralen worden gevormd die een belangrijke grondstof zijn voor het beton. Bork is voornemens om de CO₂ uitstoot van deze keten positief te beïnvloeden. Dit wordt onder andere gedaan door het aangaan van diverse lokale samenwerkingen wat betekent dat er een minimale transportbeweging plaatsvindt. Bork werkt samen met lokale betonmortelcentrales en betonwaren fabrikanten. Naast het minimaliseren van de transportbewegingen kunnen we toeslagmateriaal leveren op specificatie, naar wens van de klant. Dit toeslagmateriaal, te weten zand en grind, kan worden gebruikt om circulair beton te maken. Daarnaast is Bork ook aangesloten bij Circulair Mineraal (CM). Deze samenwerking, met zes slopers, is gericht op het bewerken van betongranulaat. Er wordt geprobeerd deze betongranulaat hoogwaardig op te werken om de grondstoffen opnieuw in te zetten in het productieproces van beton. Door de kennis van verschillende slopers bijeen te brengen zit er meer expertise aan tafel en kunnen innovatieve ideeën ontstaan.

Samen creëren we ruimte voor vooruitgang, ruimte voor de toekomst en dragen we bij aan ruimte voor een nieuwe generatie.

Gerelateerde berichten

18 april 2024

Grip op grondstoffen en hergebruik

Lees meer
+
20 maart 2024

Circulaire Bouwinnovatie

Lees meer
+
02 september 2021

Eerste vlog online!

Lees meer
+