Bork ontwikkelt eigen
circulaire loods

Bij Bork hebben wij een specifieke kijk op de wereld van bouw en circulariteit. Als modern en vakkundig demontagebedrijf voor gebouwen en installaties willen we namelijk een waardevolle bijdrage leveren aan de wereld, zodat we deze met trots kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Daarom investeren we in de ontwikkeling van een eigen duurzame loods op een perceel van 5.000㎡ op het industrieterrein “de Stadterij” in Hoogeveen. Deze loods is volledig circulair gebouwd en kan, in de toekomst, worden gedemonteerd zonder waardeverlies.

De eerste fase – hal 1

Gerecycled beton
Voor de ontwikkeling van de eerste (gesloten) opslaghal van de loods hebben wij verschillende circulaire materialen verwerkt. Zo is de fundering prefab gemaakt van 100% gerecycled beton. Het beton, afkomstig van onze eigen sloopprojecten, is door onze eigen breekinstallatie verwerkt tot betongranulaat en betonzand. Verder is de vloer gemaakt van gebruikte betonklinkers die vrij zijn gekomen bij de sloop van een school in Hoogeveen. Deze vloer is gelegd op een laag van betonzand dat tevens vrijkomt bij het breken van beton. De staalconstructie van de hal is afkomstig van een industrieterrein in Meppel, waar deze in zijn geheel is gedemonteerd en vervolgens in Hoogeveen weer in zijn oorspronkelijke vorm is opgericht.

Ook de verdiepingsvloeren – gemaakt van gelamineerde houten liggers –, dakisolatie en aluminium kozijnen en overheaddeuren zijn afkomstig van diverse demontagewerkzaamheden. In de eerste hal zijn tevens twee prefab units ingepast als kantoor- en sanitair ruimte.


Divers hergebruik
Ten slotte zijn ook allerlei kleine materialen, zoals verlichting en installaties, afkomstig uit diverse sloopwerken. Hoewel we hebben gekozen voor het toepassen van een nieuwe wandbeplating en dakbedekking, hebben we hierbij volledig rekening gehouden met de toekomst. Beide onderdelen hebben een 100% recyclegarantie; ze zijn volledig te demonteren en herplaatsbaar.

De tweede fase – hal 2

Prefab fundatiesysteem
Inmiddels zijn we begonnen met het aanleggen van onze tweede opslaghal voor circulaire bouwmaterialen. Net als in de eerste fase maken we hierbij gebruik van een recyclebaar prefab fundatiesysteem vervaardigd uit gerecycled beton. Ook de rest van deze (open) kapschuurmodel-hal van 550㎡; is volledig circulair opgebouwd met hergebruikte materialen die reeds in een eerder leven aan de aarde zijn onttrokken.

Zo bestaat de staalconstructie uit gebruikte stalen balken met houten gelamineerde liggers die ertussen zijn geschoven. Deze liggers hebben we ook gebruikt bij het aanleggen van de verdiepingsvloeren van hal 1.


Circulaire materialen
De gordingen zijn tevens gelamineerde liggers. Op deze gordingen komen stalen dakplaten die afkomstig zijn van een eigen sloopproject in Eelde. Daarnaast is de aan te brengen dakisolatie afkomstig van een school die door ons is gesloopt; het dak zal worden voorzien van 100% recyclebare bitumen dakbedekking. Ten slotte zullen de vloeren in deze hal worden voorzien van gebruikte betonnen klinkers. Voor de overige afwerkingen wordt gekozen voor hergebruikte of nieuwe materialen, met als voorwaarde dat deze in de toekomst eenvoudig zijn te demonteren voor hergebruik.

Foto's van "De Stadterij'

Circulaire marktplaats

Bekijk ons aanbod circulaire producten. Lees meer

Gerelateerde berichten

20 maart 2024

Circulaire Bouwinnovatie

Lees meer
+
02 september 2021

Eerste vlog online!

Lees meer
+
29 juli 2021

Afronding circulaire HUB

Lees meer
+