Na de twee eerdere blogs over onze circulaire HUB is hier de derde en tevens laatste blog over de ontwikkelingen op onze locatie aan de Stadterij in Hoogeveen. We zijn inmiddels 6 maanden verder en wederom hebben we hier niet stilgezeten. Na de start in 2019, waarin we begonnen met de bouw van de circulaire loods, staat inmiddels ook de kapschuur en zijn er nog verschillende ideeën en initiatieven in ontwikkeling

Loods en kapschuur
De bouw van de loods was al afgerond en inmiddels is de kapschuur ook geheel voltooid. Het dak van de kapschuur is volledig voorzien van circulaire dakbedekking en ook de dakplaten op de kapschuur zijn circulair geoogst op eigen projecten. Daarnaast zijn er gebruikte betonklinkers aangebracht zodat de HUB nu goed te bereiken is voor aan- en afvoer van circulaire materialen.

Ook is de locatie voorzien van enkele spandoeken om de zichtbaarheid van Bork in de regio vorm te geven. Zo hangt er een spandoek met een lengte van 32 meter aan het hekwerk langs het spoor. Dit doek is met name goed te zien vanuit de trein. “Hier werkt Bork aan een toekomst zonder bouwafval” is de slogan die op het spandoek is te zien. Daarnaast kan men vanaf de Toldijk een spandoek aan de kapschuur zien met daarop de website www.Borkbak.nl.

Momenteel wordt de HUB gebruikt als logistiek knooppunt voor circulaire materialen. We oogsten deze materialen uit diverse projecten en locaties. Veelal vinden deze materialen rechtstreeks vanaf de projectlocatie hun afzet richting de circulaire markt en is er dus geen transport van en naar de HUB benodigd. Daar waar er niet gelijk een afzetmogelijkheid is voor de betreffende materialen, kan er voor worden gekozen deze materialen tijdelijk op te slaan op onze HUB.

Bork en studenten

Naast zijn functie als logistiek knooppunt wordt de locatie momenteel ook gebruikt door enkele studenten van het Alfa College te Hoogeveen. Zij zijn druk doende om hier hun kennis en kunde van de lessen in de praktijk te brengen door een compleet Tiny House te realiseren. Het Waterstof Tiny House is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Hoogeveen, het Alfa College en vrienden van techniek Hoogeveen. Het project maakt deel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. De montage van dit Tiny House vindt plaats in een gedeelte van de kapschuur op onze HUB. De bouw van het Tiny House is bijna gereed en de studenten zijn de laatste hand aan het leggen aan de afwerking ervan. Na de zomerperiode zal het Tiny House door de provincie touren en verschillende locaties aan doen.

Circulaire projecten

Met de bouw van de circulaire HUB geeft Bork vorm aan de circulaire missie en visie die zij nastreeft. Door de transitie richting het circulaire sloopproces nog beter vorm te geven kan de HUB in de nabije toekomst steeds vaker worden gebruikt waarvoor deze is bedoeld.

Het circulaire project in Sleen & Schoonoord is een mooi voorbeeld hoe de HUB wordt gebruikt. Een groot deel van de materialen die geschikt waren om een tweede leven tegemoet te gaan is vanaf de projectlocatie afgezet. Het overige deel is naar de HUB in Hoogeveen gebracht. Een gedeelte hiervan hebben we inmiddels voorzien van een nieuwe eigenaar en krijgen dus alsnog een tweede leven. De HUB geeft daarnaast eveneens de mogelijkheid om diverse materialen eerst te bewerken, om ze zo geschikt te maken voor een afzet richting het circulaire circuit. Balkhout komt in grote partijen binnen, wordt gesorteerd en spijkervrij gemaakt en vervolgens in geschikte partijen weer afgenomen. Wederom een mooi voorbeeld van hoe Bork laat zien dat we niet enkel denken en spreken over duurzaamheid en circulariteit, maar dit ook in de praktijk brengen.

Mocht u interesse hebben om een bezoek te brengen aan onze circulaire HUB? Stuur dan een bericht naar onze medewerker circulair, Koen Rooseboom; k.rooseboom@borkgroep.nl

Gerelateerde berichten

20 maart 2024

Circulaire Bouwinnovatie

Lees meer
+
02 september 2021

Eerste vlog online!

Lees meer
+
29 juli 2021

Afronding circulaire HUB

Lees meer
+